Meteen naar de inhoud

Dagtochten

Er wordt nu hard gewerkt aan onderhoud en inspectie van de Loodsbotter.
Het streven is om vanaf 27 april weer met gasten te kunnen varen.

Boekingen voor dagtochten zijn op dit moment nog niet mogelijk.

 

Inspirerende vaartocht

Stap aan boord bij de historische loodsbotter Texelstroom voor een inspirerende vaartocht van twee uur over de rede van Texel.

Gedurende de tocht maken wij zoveel mogelijk gebruik van de elementen stroming en wind, net als onze voorouders. Je bent omringd  door ruimte en stilte, en misschien duikt er zelfs wel een zeehond op naast de botter.

Steek de handen uit de mouwen en help de bemanning mee de zeilen te hijsen. Achterover leunen en de uitgestrekte horizon aan je voorbij laten trekken, mag natuurlijk ook.

De kosten van een dagtocht bedragen €35,- per persoon inclusief koffie, thee, koek en spannende verhalen over de rede.

Ons vaargebied

De Reede van Texel was een ankerplaats voor schepen aan de zuidoosthoek van Texel. Van de vijftiende tot begin negentiende eeuw was zij van belang voor de scheepvaart vanuit het gehele Zuiderzeegebied. Op de rede gingen schepen voor anker om bij gunstige wind uit te zeilen, en/of namen zij proviand en water in.

Veel van de schepen maakten deel uit van de Verenigde Oostindische Compagnie welke in de 17de en 18de eeuw het grootste handels-en scheepvaartbedrijf ter wereld was. De Texelaars met kennis van het gebied loodsten de schepen door het toenmalige Spanjaardsgat van de Noordzee, naar de Texelse Reede bij Oudeschild en weer terug. Op het hoogtepunt van de Gouden Eeuw telde het eiland maar liefst 316 loodsen.

Het heeft tot 1780 geduurd voor Oudeschild een eigen haven kreeg. Tot die tijd moest men kleinere schepen aan de dijk afmeren en grotere schepen op de rede voor anker leggen, wat bij zwaar weer en ijs veel gevaar opleverde. Een zeer bekende storm op de Reede van Texel vond plaats op 24 december 1593 toen ongeveer 150 schepen op gunstige wind lagen te wachten. Enkele schepen sloegen van hun ankers en ramden andere schepen. Vierenveertig koopvaardijschepen vergingen en honderden mensen verdronken.

Kom meer te weten over de Reede van Texel bij Museum Kaap Skil

Schepen op een rede. Schilderij van Willem van de Velde de jongere. Met de middelgrote éénmasters, zoals de kaag op de linkervoorgrond, werden vaak de loodsen naar en van hun klanten vervoerd